Människan måste vinna

Människan måste vinna

Mänskligheten upplever nu en teknisk och kulturell utveckling som aldrig skådats. På kanske bara 100 år tar vi kliv som relativt tagit 20 000 år tidigare. Utvecklingen är brant exponentiell. Nu vågar vi inte gissa längre än kanske 5-10 år fram i tiden. Vad kommer härnäst?

Frågan många ställer sig är hur vår hjärna hänger med. Den som långsamt utvecklats till det fantastiska den är idag. Var går gränsen för dess anpassningsbarhet? Signalerna på att något drastiskt pågår blir allt tydligare. Psykisk och fysisk ohälsa ökar. En del menar att vägen framåt för att klara utvecklingen är en symbios med datorer, människa och maskin i ett. Är det så vår hjärna tänker klara sin egen anpassning? En av Googles ledare lär ha sagt ”det pågår ett krig mellan människan och datorerna…och människan behöver vinna”.

Gallup gör årligen undersökningar hur det står till på världens arbetsplatser. Alarmerande siffror presenteras. Man konstaterar att bara 15% känner sig engagerade, bara 20% får göra det de är bäst på och att vi störs hela tiden utifrån, i snitt var 11:e minut. Att vi dessutom inte har möjlighet att göra ”deep work”, där vi ostörda under längre tid får skapa värde och känna tillfredställelse, skapar än mer frustation och ohälsa. Istället är vårt jobb och våra liv allt mer präglade av ”shallow work” – ytligt arbete. Att vara överallt. Ständigt otillräcklig. Människan mår nog inte så bra helt enkelt.

Hjärnans frågor och vårt ledarskap. Mot bakgrund av hur vi mår i dagens utveckling behöver vi fundera över vad det innebär för vårt ledarskap. Här kan kunskapen om hjärnan komma till pass - den del av oss som just nu inte har det så lätt. Vår hjärna ställer i likhet med djurens, ständigt två pågående frågor till oss. Var är du? Vad gör du? Den läser av omgivningen och gör sig beredd att handla. Hot eller stress resulterar i reptilhjärnas svar - ”flight, fight or freeze”. Till skillnad från djuren så ställer människans hjärna också en tredje fråga. Vad vill du? Här börjar också allt ledarskap – för att ta sig från punkt A till B. Oavsett om det gäller vårt personliga eller professionella ledarskap. Dilemmat är att dagens bombardemang av intryck från alla håll kortsluter det limbiska systemet i hjärnan – där känslor, minne, mening och vilja utgår. Frågan vad vi vill trycks tillbaka av de delar i hjärnan som behöver hantera alla signaler, skapa fokus och säkra vår överlevnad. Som ett resultat av detta agerar vi allt mer automatiskt eller maskinellt. Men människan behöver vinna... 

Framtidens ledarskap börjar på en flotte eller över en kopp kaffe. Mot bakgrund av den pågående utveckling behövs gott ledarskap. Vi behöver förstå vår hjärna och dess situation för att leda andra på ett mänskligt sätt. Att låta hjärnans tredje fråga komma fram görs kanske bäst på en flotte – ensam eller med den vi älskar. Att börja med en kopp kaffe är inte heller så dumt. I en lugn och trygg miljö där vi får fråga och lyssna till varje medarbetare - Vad vill du? Vilka är dina styrkor? När är du i ditt esse? Frågor som får hjärnan att må bra. Att utvecklas, skapa nya mönster och beteenden. För vem vill inte det? Att sen få göra det tillsammans med andra, får vår hjärna att må ännu bättre. 

Ledarskap handlar ytterst om att skapa resultat, att ta sig till punkt B på effektivaste sätt. Framtidens ledarskap är dock omvänt - det börjar i punkt A . Där du och jag befinner oss. Att börja med den stora workshopen som resulterar i deklarationen ”hit ska vi” och ”så här gör vi” är mot bakgrund av den nya tiden, att börja i fel ände. Kraften finns i utgångspunkten och i frågan ”vad vill du? Ledarens uppgift är att se varje individs personliga och autentiska potential, skapa stöd och möjligheten till "deep work". Att låta varje medarbetare få blomma. Ofta kommer motivation och resultat (kraft och riktning) av sig själv utifrån ett ledarskap där personliga mål tillåts att vara i linje med organisationens, s.k. ”leadership by alignment”.  

Undersökningar kring vad en ung generation söker i framtidens organisationer och ledare är entydiga. Man söker arbetsgivare där personligt meningssökande kan gå hand i hand med organisationens. Mänskliga ledare som är mer coacher än chefer. Som ser framtiden som positiv, visar tacksamhet, skapar kraft och engagemang. Som gläds när sina medarbetare blir bättre än en själv. Som står kvar när allt annat rör sig. Ett omvänt ledarskap. I Gallups globala undersökning vad "följare" söker i en ledare utkristalliserades fyra ledord - hope, trust, stability och compassion. 

EuroAcademy jobbar sedan mer än 30 år tillbaka med det goda ledarskapet, ett ledarskap som utgår från varje individs situation och personliga styrkor. Vi kallar det mikro-makro, där varje ledares unika gåvor och styrkor kan förändra världen – i stort och smått. Våra ledarprogram, som i regel är individuella, samlar vår erfarenhet av ledarskap och ledarutveckling världen över sedan 1985. De kombinerar personligt och professionellt ledarskap och varje ledare har en personlig medvandrare (certifierad coach) vid sin sida. Och de börjar med en kopp kaffe. Jag vill i fortsättningen då och då i mitt skrivande dela lite innehåll, med början i det program som heter Dynamic Management™- Personal & Professional Leadership. Håll utkik - för det handlar om kraft och riktning. På hjärnans villkor.